Бърза поръчка: 088 376 7633 | За консултация на E-mail.

Какво са пептидите?

Всеки от нас е чувал за протеините – основните "строителни блокове" на нашето тяло. Но какво представляват пептидите, и защо те заемат толкова важно място в съвременната наука и медицина? Да се потопим в тази тема!

Въведение в света на пептидите: Основни понятия

Светът на биологията и химията е обширен и непрекъснато разрастващ се. Една от най-интересните и активно изследвани области е свързана с пептидите. Но какво представляват те и защо са толкова важни?

Какво представляват?

какво представлява пептидите

Пептидите са кратки вериги от аминокиселини, свързани помежду си. В зависимост от броя на аминокиселините във веригата, пептидите могат да бъдат класифицирани по различен начин, нека разгледаме как :

  • Класификация:

Дипептиди: Съдържат две аминокиселини.

Трипептиди: Съдържат три аминокиселини.

Олигопептиди: Обикновено имат между 4 и 20 аминокиселини.

Полипептиди: Вериги от множество аминокиселини, които могат да достигат до протеинови размери.

  • Биологична роля на пептидите:

Пептидите имат различни функции в живите организми:

Хормони: Много хормони в организма са пептидни по произход. Например, инсулинът, който регулира нивата на захар в кръвта, е пептид.

Ензими: Някои от ензимите, участващи в биохимични реакции в тялото, са пептидни.

Антимикробни пептиди: Тези пептиди участват в имунната отбрана на организма, като помагат за унищожаването на вредни микроорганизми.

Невропептиди: Служат за пренос на информация между невроните в нервната система.

Пептидите са фундаментални биомолекули с многобройни функции в живите организми. Те играят ключова роля в множество биологични процеси и имат огромен потенциал в сферата на медицината и биотехнологиите.

Функции на пептидите в организма:

пептидите в организма

Въпреки че може да са по-малко известни на широката публика в сравнение с молекули като ДНК и протеини, те играят критична роля в многобройни биологични процеси. Да разгледаме някои от основните функции в човешкото тяло.

  • Регулиране на метаболитни процеси: 

Някои от хормоните в нашия организъм са пептидни. Пример за това е инсулинът, отговорен за регулирането на глюкозата в кръвта. Освен него, окситоцинът е друг пептиден хормон, който има важна роля в процеса на раждане.

  • Защита от микроорганизми:

Някои пептиди действат като малки войници, защитаващи нашето тяло от нежелани микроорганизми. Тези антимикробни пептиди убиват бактерии, гъбички и вируси, като се вграждат в техните мембрани и ги разрушават.

  • Комуникация в нервната система: 

Пептидите могат да действат като медиатори на информация между невроните. Например, ендорфините са невропептиди, които участват в регулирането на усещането за болка и удоволствие.

  • Подкрепа на тъканната интеграция: Колаген и еластин

Тези пептиди са основни за структурата на кожата и другите съединителни тъкани, като осигуряват здравина и упругост.

  • Ускоряване на химични реакции:

Някои ензими, които подпомагат биохимичните реакции в клетките ни, са пептиди. Те оптимизират превръщането на храната ни в енергия.

Пептидите са жизненоважни молекули, които поддържат многобройни процеси в човешкото тяло. Въпреки че често остават в сянката на други биомолекули, те играят не по-малка роля в поддържането на нашето здраве и благосостояние.

Как се синтезират пептидите в лабораторни условия?

Тези малки и сложни молекули, играят важна роля в биологията и медицината. Въпреки че те са естествено присъстващи в живите организми, често има нужда от синтезиране на специфични пептиди в лабораторни условия. Този процес е изкуство и наука едновременно. Нека разгледаме основните стъпки на лабораторния синтез на пептидите.

  • Определяне на метода
  • Има два основни метода за синтез на пептиди: твърдофазен пептиден синтез (SPPS) и разтворен пептиден синтез. Въпреки това, SPPS е широко прилаган, тъй като е по-подходящ за автоматизирани процеси и за създаване на кратки до умерено дълги пептиди.

  • Твърдофазен пептиден синтез (SPPS)
  • Активация: Първата аминокиселина се прикрепя към смола, като амино групата ѝ се защитава със специални молекули.

    Продължително свързване: Аминокиселините се добавят последователно. След като всяка нова аминокиселина се свърже, защитните групи се отстраняват, за да може следващата да бъде прикрепена.

    Освобождаване: След като пептидната верига е завършена, пептидът се отделя от смолата и защитните групи се премахват.

  • Финализация и проверка
  • След като синтезът е завършен, пептидите често съдържат нежелани молекули или примеси. Те трябва да бъдат изолирани и очистени чрез методи като хроматография. Впоследствие пептидите се анализират за потвърждаване на тяхната структура и чистота.

    Лабораторният синтез на пептиди е сложен и прецизен процес, който изисква специализирани умения и оборудване. Въпреки това, благодарение на нововъведенията в технологиите и методиките, днес е възможно създаването на пептиди с висока степен на чистота и специфичност, което е от ключово значение за научните изследвания и медицинските приложения.

    Топ 10 популярни пептиди и техните приложения

    Пептидите, като малки молекулни портрети, скриват голяма сила и потенциал. Те вече се използват активно в медицината, козметологията и научните изследвания. Нека разгледаме пептиди, които привличат вниманието на специалистите с техните впечатляващи свойства и приложения.

    • Acetyl Hexapeptide-3 (Argireline)

    Приложение: Използва се в антивъзрастовата козметика за релаксация на лицевите мускули и намаляване на бръчките.

    • Collagen Peptides (Collagenum)

    Приложение: Подобряване на кожата, косата и ноктите чрез добавки и козметични продукти.

    Приложение: Стимулира регенерацията на тъкани и заздравяването на рани.

    Приложение: Стимулира производството на колаген и има антивъзрастово действие върху кожата.

    Приложение: Стимулира освобождаването на растежен хормон, полезен в спорта и регенеративната медицина.

    Приложение: Повишаване на меланиновото производство за постигане на естествен тен.

    Приложение: Подпомага регенерацията на тъкани и е изследван за лечение на гастрит и улцерации.

    Приложение: Лечение на сексуални разстройства у мъже и жени.

    • Palmitoyl Pentapeptide-4 (Matrixyl)

    Приложение: Антивъзрастов компонент, който стимулира синтезата на колаген в кожата

    Приложение: Изследван за потенциално регулиране на сънния ритъм и улучшаване на качеството на съня.

    Пептидите са малки по размер, но с огромен потенциал. Нови изследвания и открития се появяват всеки ден, като обещават още по-впечатляващи приложения в бъдеще. Независимо дали става въпрос за красота, здраве или регенерация, пептидите продължават да бъдат на преден план в съвременните иновации.

    Пептидите в козметиката:

    пептиди в козметиката

    С израстването на науката и технологиите, козметиката все повече обръща внимание на иновативни съставки. Едни от най-обещаващите и широко използваните съставки в последните години са пептидите. Но какво точно представляват тези микроскопични молекули и каква е тяхната роля в света на красотата?

    Стимулиране на производството на колаген: Колагенът е ключов белтък за структурната интеграция на кожата. С времето, с възрастта, нивата на колаген намаляват, което довежда до бръчки и загуба на еластичност. Пептидите могат да "сигнализират" на кожните клетки да увеличат производството на колаген, като така подпомагат еластичността и плътността на кожата.

    Релаксация на мускулите: Някои пептиди могат да релаксират лицевите мускули, което води до намаляване на видимостта на повърхностни бръчки. Това действие е сравнимо с това на някои инжекционни процедури, но без инвазивната интервенция.

    Подобряване на хидратацията: Хидратацията е ключова за здрава кожа. Пептидите могат да подпомагат задържането на влага в кожата, като укрепват кожната бариера и повишават нейната способност да задържа влага.

    Подобряване на кожната бариера: Пептидите могат да стимулират производството на липиди и други компоненти, които укрепват кожната бариера, предпазвайки кожата от външни агресори и увеличавайки нейната обща устойчивост.

    Подпомагане на регенерация: Пептидите могат да стимулират обновлението на клетките и регенеративните процеси в кожата, като така помагат за възстановяване след увреждания или стрес.

    Намаляване на възпаления: Някои пептиди имат антивъзпалителни свойства, които помагат за намаляване на зачервявания и раздразнения на кожата.

    Чрез интегриране в козметични формули, продуктите могат да предоставят на потребителите високо ефективни решения за различни кожни проблеми.

    Лечение с пептиди. Терапевтична роля на пептидите в модерната медицина

    С развитието на медицинските науки, нови и иновативни методи на лечение продължават да проникват в клиничната практика. Пептидите, доскоро известни най-вече в областта на козметиката и биохимията, вече заемат важно място в терапевтичните стратегии на медицината. Нека разгледаме дълбочините на тяхната роля в лечението на различни заболявания.

    Терапевтична роля на пептидите в модерната медицина

    С развитието на медицинските науки, нови и иновативни методи на лечение продължават да проникват в клиничната практика. Пептидите, доскоро известни най-вече в областта на козметиката и биохимията, вече заемат важно място в терапевтичните стратегии на медицината. Нека разгледаме дълбочините на тяхната роля в лечението на различни заболявания.

    Хормонална регулация: Множество пептиди, като инсулин и глюкагон, са от ключово значение за регулацията на физиологични функции в организма. Те се използват за лечение на заболявания, като диабет тип 1 и тип 2.

    Кардиовискуларни заболявания: Пептидите могат да играят роля в регулацията на кръвното налягане, като целят рецептори, участващи в съкращаването на кръвните съдове или въздействащи върху баланса на вода и сол в организма.

    Имунна регулация: Някои пептиди имат потенциал да модулират имунния отговор, като така помагат в борбата с автоимунни заболявания или подсилват имунната система срещу инфекции.

    Онкология: В областта на онкологията те могат да бъдат използвани като целеви терапевтични агенти, които атакуват специфични молекулни маркери на туморните клетки.

    Ранно лечение: Пептидите с антимикробна активност могат да бъдат използвани за превенция и лечение на инфекции, особено в ситуации на резистентни бактериални щамове.

    • Предимства на пептидната терапия

    Едно от основните предимства на пептидите е тяхната специфичност. Те могат да се свържат с конкретни рецептори с висока афинитетност, което намалява вероятността за странични ефекти. Освен това, поради своя малък размер и биоразградимост, пептидите често имат по-добър профил на безопасност в сравнение с други лекарства.

    Пептидната терапия представлява един от най-перспективните подходи в съвременната медицина. С разширяването на нашето разбирателство за молекулните механизми на различни заболявания, пептидите продължават да заемат все по-централно място в разработката на нови, по-ефективни терапии.

    Пептиди за фитнес:

    пептиди за фитнес

    Със съвременните разработки в областта на биохимията и спортната наука, пептидите навлизат в центъра на вниманието на много фитнес ентусиасти. Но защо те са толкова важни и как точно те може да помогнат на спортистите да подобрят своите резултати?

    Стимулиране на мускулния растеж: Някои пептиди могат да стимулират растежа на мускулните клетки, като така подпомагат натрупването на мускулна маса. Те увеличават протеиновата синтеза и подпомагат възстановяването на мускулните влакна след тренировка.

    Подобрена регенерация: Бързото възстановяване след тренировка е от съществено значение за поддържане на интензивната тренировъчна рутина. Пептидите могат да съкратят периода на възстановяване и да намалят болката в мускулите.

    Подобряване на издръжливостта: Чрез увеличаване на количество на кръвоносни съдове в мускулите, пептидите могат да подпомогнат доставката на кислород и хранителни вещества до активните мускулни групи, увеличавайки тяхната издръжливост.

    Подпомага за изгарянето на мазнини: Пептидите могат да активират пътищата в организма, свързани с разграждането на мазнини, което помага за постигане на по-добра дефиниция на мускулатурата.

    Включването на пептиди в тренировъчната рутина може да бъде ключова стъпка към постигане на желаните физически резултати. Без значение дали целта е увеличаване на мускулната маса, подобрена регенерация или повишена издръжливост. Но е важно да се прилагат под наблюдение и със съветите на специалисти, за да се гарантира безопасността и ефективността им.

    Ipamorelin: Натуралният бустер на растежния хормон

    Ipamorelin е пептид, известен със свойството си да стимулира производството на растежен хормон, което носи множество предимства:

    Мускулна дефиниция: С увеличаване на растежния хормон, Ipamorelin помага на мускулите да растат по-бързо и по-ефективно.

    Ефективно изгаряне на мазнини: Повишените нива на растежния хормон активират процесите на изгаряне на мазнини.

    Зарежда с енергия: Помага за повишена енергия и издръжливост по време на тренировки.

    GHRP-6: Пътят към оптималното възстановяване

    Стимулира апетита: Това го прави идеален за хора, които искат да нарастят в тегло или да увеличат калорийния си прием.

    Подобрява качеството на съня: Добрият сън е ключов за възстановяване след тренировки.

    Повишава имунната система: Това помага на спортистите да се предпазят от болести и да тренират непрекъснато.

    Комбиниране на Ipamorelin и GHRP-6: Двойна мощ

    Ipamorelin и GHRP-6 са два изключително популярни пептида в света на фитнеса и бодибилдинга. Те се характеризират със способността си да стимулират производството и освобождаването на растежния хормон в организма, което води до редица положителни ефекти.Когато се използват разумно и отговорно, Ipamorelin и GHRP-6 могат да дадат на спортистите предимство в постигането на тяхната максимална физическа форма.

    Пептиди за лице:

    Когато става въпрос за иновации в козметиката, пептидите бързо навлизат в дискусията. Тези микроскопични молекули са преобразуващата сила зад множество любими продукти за грижа за кожата. Но какво точно представляват и как те подпомагат кожата на лицето ни да изглежда по-млада и здрава?

    Подпомагане на колагеновия синтез: Пептидите могат да стимулират клетките да произвеждат повече колаген, естествения белтък, който поддържа кожата стегната.

    Хидратация: Някои пептиди улесняват способността на кожата да задържа влага, предотвратявайки изсушаването и давайки й по-плътен и свеж вид.

    Успокояване: Те също така могат да действат като успокояващи агенти, намалявайки зачервяванията и раздразненията, особено при чувствителна кожа.

    Защита: Някои пептиди действат като антиоксиданти, помагайки на кожата да се брани срещу щетите от свободните радикали и околната среда.

    Пептидите представляват прорив в областта на козметиката и предлагат на потребителите възможността да се насладят на по-здрава, по-млада и по-сияйна кожа без нуждата от инвазивни процедури. Те са естествената тайна зад младежкия вид на кожата и заслужават място във всяка рутина за грижа за лицето.

    GHK-Cu: “Пептидът-чудо”

    GHK-Cu, познат още като меден трипептид-1, е натурално срещащ се в човешкото тяло, който обединява три аминокиселини (глицин, хистидин, лизин) с меден йон. Ето какво прави GHK-Cu толкова особен:

    Стимулация на колагена: GHK-Cu стимулира производството на колаген в кожата, като помага за подобряване на нейната еластичност и стегнатост.

    Регенерация: GHK-Cu ускорява процеса на заздравяване на рани, като подпомага регенерацията на кожата.

    Антиоксидантна защита: GHK-Cu предпазва кожата от свободните радикали и оксидативен стрес, което предотвратява преждевременното стареене.

    Подобряване на кожната текстура: Пептидът помага за намаляване на видимите бръчки, фините линии и други признаци на стареене, като прави кожата по-гладка.

    GHK-Cu е един от най-обещаващите пептиди в съвременната козметика. Той предлага цялостна грижа за кожата, като се бори с признаците на стареене, стимулира регенерацията и предпазва от вредните външни фактори. В индустрията на козметиката, където вечният младежки вид е вечният идеал, GHK-Cu е несъмнено една от звездите на партията.

    Пептиди за възстановяване:

    пептиди за възстановяване

    Независимо дали сте професионален спортист, фитнес ентусиаст или просто човек, който обича активния начин на живот, разбирате колко е важно възстановяването след тренировка или физическо усилие. В съвременната медицина и биохимия пептидите намират широко приложение, включително и в областта на възстановяването. Но как точно те подпомагат процеса?

    • Пептидите и мускулното възстановяване

    Стимулиране на протеиновата синтеза: Някои пептиди активират молекулярни пътища в клетките, което увеличава синтеза на протеини в мускулите. Това води до бързо възстановяване и растеж на мускулната маса.

    Намаляване на възпалението: Интензивните тренировки могат да предизвикат възпаление в тялото. Някои пептиди имат антивъзпалителни свойства, които помагат за бързото облекчаване на симптомите и ускоряване на процеса на възстановяване.

    • Пептидите и съединителната тъкан

    Пептидите могат да стимулират синтеза на колаген - ключов компонент в съединителната тъкан. Това подпомага възстановяването на стави, сухожилия и лигаменти след усилия или травми.

    • Пептидите и имунната система

    Някои пептиди имат способността да модулират и стимулират имунните отговори на организма, което ги прави ценни партньори в борбата срещу потенциални заплахи за здравето след интензивна тренировка.

    Пептидите предлагат комплексен и многопосочен подход към възстановяването след физическо усилие. Те не само подпомагат възстановяването на мускулите, но и стимулират общата регенерация на тялото. С развитието на научните изследвания и практиката, пептидната терапия може да стане основен инструмент в ръцете на спортисти, треньори и всеки, който цени своето здраве и благосостояние.

    BPC-157: Пептидът възстановител

    BPC-157 е, известен със своите мощни регенериращи и възстановителни способности. Неговите основни предимства включват:

    Целенасочено възстановяване: BPC-157 активно ускорява процеса на заздравяване на повредени мускулни влакна и структури, което е от съществено значение за спортисти и хора, подложени на голям физически натиск.

    Улесняване на регенерацията на тъкани: BPC-157 подпомага възстановяването на тъкани, като стимулира създаването на нови кръвоносни съдове (ангиогенеза) и ускорява естествения процес на възстановяване след травми.

    Борба с възпалението: BPC-157 помага в справянето с хронични и остри възпаления, като по този начин намалява болката и ускорява общото възстановяване на организма.

    Пептидите са в центъра на вниманието когато става въпрос за възстановяване след физическо усилие. BPC-157 е пример за пептид с обширни приложения и потенциал в областта на регенерацията и възстановяването. Той предоставя нови възможности за спортисти, треньори и медицински специалисти, търсещи оптимални решения за здравето и благосъстоянието.

    Пептиди за отслабване:

    Отговорът на вечния въпрос „Как да отслабна?” не е във вълшебните хапчета или бързите диети. Научният напредък обаче предлага нова надежда, а именно пептидите за отслабване. Нека разгледаме как те могат да ни помогнат да постигнем желаната фигура без излишни усилия.

    Едни пептиди действат като природни регулатори на апетита, като помагат за намаляване на глада и увеличаване на чувството за наситеност. Други ускоряват метаболичните процеси, като подпомагат тялото да изгаря мазнини по-ефективно. Съществуват и такива, които се фокусират върху укрепване на мускулната дефиниция, докато телесната мазнина намалява.

    Това, което ги прави изключително интересни и привлекателни, е тяхната способност да работят по-специфично и насочено, в сравнение с други традиционни методи за отслабване. Те предлагат по-балансиран и цялостен подход, като се избягват излишните странични ефекти.

    Пептиди за отслабване: Семаглутид във фокуса

    В борбата срещу излишните килограми научната общност не спира да търси и разработва нови и иновативни подходи. Освен традиционните методи, като диети и физическа активност, последно време набира все по-голяма популярност използването на пептиди за отслабване. Един от тях, който се откроява сред останалите, е Semaglutide.

    Semaglutide е пептид, който първоначално е бил разработен за лечение на диабет тип 2. Той действа като регулира инсулиновата секреция и намаляването на глюкозните нива. Но освен това, клинични изследвания показаха, че Семаглутид може да бъде изключително полезен и като средство за отслабване.Основната причина Semaglutide да се използва като средство за отслабване е неговата способност да намалява апетита. Той регулира чувството за глад, като в резултат хората поемат по-малко калории и отслабват. При редовно приемане на семаглутид много пациенти докладват значително намаляване на телесното тегло.

    Други пептиди за отслабване:

    Пептиди мнения:

    В последните години пептидите се утвърдиха като един от най-интригуващите и обсъждани теми в медицинската наука. Те предлагат нови възможности за лечение на множество заболявания и подобряване качеството на живот на пациентите. Но какво мислят лекарите за тях? Ето някои ключови моменти, които се издигат от дискусиите:

    Предизвикателства и възможности: Въпреки потенциалните ползи, те все още представляват непозната територия за мнозина лекари. Докато някои специалисти виждат в тях възможност за революционни промени в медицината, други призовават за повече изследвания и предпазливост.

    Качествено лечение: Много лекари са впечатлени от резултатите, които пептидите показват в клинични изследвания. От лечение на хронични заболявания до подобряване на кожата, те обещават по-ефективно и целенасочено лечение.

    Образование и обучение: С увеличаването на интереса към тях, много лекари подчертават необходимостта от обучение и курсове, които да помагат на медицинските професионалисти да разберат и прилагат тези нововъведения в практиката си.

    Пациентите на първо място: Независимо от възможностите, които пептидите предлагат, лекарите непрекъснато ни напомнят, че всяко лечение трябва да е насочено към благосъстоянието на пациента. Пептидите не са вълшебно решение, а инструмент, който трябва да се използва разумно и отговорно.

    Мнения на пациенти относно пептидите

    В последните години пептидите са привлекли значително внимание в медицинската област, като потенциални решения на разнообразни здравни проблеми. Но какво мислят за тях хората, които са изпробвали терапии с пептиди?

    Подобрена енергия и издръжливост: Мнозина пациенти споделят, че след приемането на пептиди усещат по-голяма енергия и жизненост. Това ги прави по-активни, способни да се справят по-добре с ежедневните задачи и спортни дейности.

    Укрепване на кожата: Някои пациенти съобщават за подобрена еластичност и текстура на кожата, което води до младежки и свеж вид.

    Улеснение на възстановяването след тренировки: Особено активните спортуващи лица подчертават по-бързото възстановяване след интензивни тренировки, което им позволява да тренират по-често и ефективно.

    Подобрен сън: Някои от пациентите отбелязват подобрение в качеството на съня, което допринася за по-добро общо състояние и възстановяване на организма.

    Общо усещане за здраве: Голяма част от пациентите, които са изпробвали пептиди, съобщават за общо добро здравословно състояние и по-висока жизнена форма.

    На база на мненията на пациентите, пептидите показват обещаващ потенциал в различни аспекти на здравето и благосъстоянието. Разбира се, препоръчително е всеки пациент да се консултира със специалист преди да започне терапия или да приема пептиди.

    Пептиди странични ефекти:

    Пептидите са биологично активни молекули, които намират приложение в множество области на медицината и козметиката. Въпреки своята обещаваща ефикасност, като всеки продукт или лекарство, и пептидите могат да имат своите странични ефекти.

    Странични ефекти при употребата на пептиди включват кожни реакции като зачервяване или обрив. Други потребители съобщават за леки стомашни проблеми или главоболие след прием.В редки случаи някои хора могат да изпитат задържане на вода или лека умора след прием.

    Е важно да подчертаем, че тези странични ефекти са временни. Въпреки това, ако забележите необичайни реакции при употребата на пептиди, препоръчително е да се консултирате със специалист.

    Пептидите предлагат много обещания, но като всички активни съставки, те също имат потенциални странични ефекти. Препоръчително е да се консултирате със специалист преди да започнете терапия или да приемате пептиди.

    Съхранение и стабилност на пептидите: Практически съвети

    В света на науката, медицината и козметиката пептидите заемат особено място. Те представляват кратки вериги от аминокиселини, които имат разнообразни биологични функции в организма. За да гарантирате най-добрите резултати от тях, обаче, е важно да бъдат правилно съхранявани. В тази статия ще ви представим основни практически съвети по темата.

    • Температура на съхранение

    В повечето случаи пептидите се съхраняват на ниска температура. Стабилността им често е по-голяма при съхранение в хладилник или фризер. Преди употреба препоръчваме да проверите указанията на етикета за конкретната температура на съхранение.

    • Защита от светлина

    Някои пептиди могат да деградират или да променят своите свойства при излагане на пряка светлина. Затова е важно те да бъдат съхранявани на тъмно място.

    • Минимизирайте контакта с влага

    Мнозина пептиди са чувствителни към влага. Тя може да наруши тяхната структура или функционалност. Уверете се, че опаковката е здраво затворена и не позволява на влагата да проникне вътре.

    Съхранението на пептиди изисква особено внимание и предпазливост. Следвайки горепосочените принципи, може да се гарантира оптималната ефективност и функционалност. Бъдете информирани и винаги действайте в интерес на вашата научна или козметична дейност!

    Заключение:

    Пептидите, въпреки своята микроскопична структура, играят важна роля в биохимията и функционирането на човешкото тяло. Те са ключови за регулиране на множество физиологични процеси, като същевременно представляват и мост между простите аминокиселини и сложните протеини. В разбирането на тяхната функция и потенциал се крие бъдещето на множество медицински изследвания и терапии.