Най-добрия онлайн магазин за пептиди в България!

Как пептидите помагат при ревматоиден артрит?

Ревматоидният артрит е автоимунно заболяване, което засяга предимно хрущялната тъкан. В тежки случаи заболяването засяга вътрешните органи и системи.Протичането на ревматоиден артрит се характеризира с хронично възпаление на ставите, което води до тяхното постепенно разрушаване, ограничена подвижност, а понякога и пълно обездвижване.

С напредването на автоимунния процес се атакуват и вътрешните органи – кръвоносни съдове, сърце, мускули и други системи. Именно висцералните (вътрешни) лезии съкращават живота на хората с ревматоиден артрит с 5-10 години. Ревматоиден артрит  води до увреждане в 70%, като 10% води до пълна загуба на двигателна способност. 

Какво представлява автоимунно възпаление?

Терминът „автоимунно“ означава, че имунната система се проваля и започва да действа срещу собственото си тяло. Здравите клетки се възприемат от тях като чужди агенти (антигени), което предизвиква имунен отговор - каскада от възпалителни реакции, насочени към тяхното унищожаване. При ревматоидния артрит ставите, а след това и други видове съединителна тъкан, са атакувани от „обърканата“ имунна система.

Колкото по-агресивен и продължителен е автоимунният процес, толкова по-голямо е разрушаването на телесната тъкан и толкова по-тежки са последствията.

Кои органи и системи са засегнати от ревматоиден артрит?

Кои органи и системи са засегнати от ревматоиден артрит

Заболяването, започва в малките стави - пръсти, ръце, крака. След това се разпространява към големите - колене, лакти, тазобедрени стави. Хрущялната тъкан постепенно изтънява или се заменя с фиброзна тъкан, а по костите се появяват ерозии. Връзките и сухожилията също са засегнати, и се получават извънставни лезии:

  • Ревматоидни възли. Те се появяват под кожата и, в тежки случаи, в белите дробове.
  • Възпаление на малки и средни съдове (васкулит). Това води до язви на краката и вътрешни кръвоизливи.
  • Сърдечни заболявания. Миокардит, перикардит, кардиомиопатии.
  • Белодробни лезии. Инфилтрати или фиброза.
  • Бъбречни нарушения. Може да бъде причинено или от автоимунен процес, или от прием на лекарства.
  • Освен това ревматоидният артрит се отразява негативно на нервната система, зрението, кожата, мускулите, лимфната тъкан и ендокринните жлези.

Как пептидите могат да помогнат при ревматоиден артрит?

Пептидите предлагат обещаващ подход в лечението и управлението на ревматоиден артрит, хронично възпалително заболяване, което засяга ставите и може да доведе до тяхното увреждане. Тези къси вериги от аминокиселини могат да играят важна роля в намаляването на възпалението, подобряването на имунната реакция и стимулирането на регенерацията на тъканите. Ето как пептидите могат да помогнат при ревматоиден артрит:

  • Намаляване на възпалението

Пептидите могат да имат мощно противовъзпалително действие, което е критично при лечението на ревматоиден артрит. Те могат да намаляват производството на възпалителни цитокини и да спомагат за намаляване на възпалението и болката в засегнатите стави.

  • Регулиране на имунната система

Ревматоидният артрит е автоимунно заболяване, при което имунната система напада здравите тъкани по грешка. Някои пептиди могат да помогнат за регулирането на имунната система, като по този начин намалят автоимунната атака към ставите.

  •  Стимулиране на регенерацията на тъканите

Пептидите могат да стимулират регенерацията на ставните тъкани, които са били увредени от възпалителния процес на ревматоиден артрит. Това включва подпомагане на образуването на нов хрущял и подобряване на функцията на ставите.

  •  Подобряване на метаболитните процеси

Пептидите могат също така да подобрят метаболитните процеси в организма, които могат да бъдат нарушени при хора с ревматоиден артрит. Това може да включва подобряване на инсулиновата чувствителност и намаляване на риска от метаболитни заболявания, които често се асоциират с ревматоиден артрит.

Пептиди за възстановяване на организма при ревматоиден артрит:

Пептиди за възстановяване на организма при ревматоиден артрит

BPC-157 е пептид, известен със своите мощни регенеративни свойства, особено в контекста на лечение на увредени тъкани. Той може да подобри заздравяването на ставите и съединителната тъкан, като по този начин помага за възстановяването от уврежданията, причинени от ревматоиден артрит.

TB-500 е друг пептид, който спомага за регенерацията на тъканите и ефективно намалява възпалението. Той подпомага мобилността и еластичността на ставите, като същевременно действа като антивъзпалително средство.

Заключение:

Пептидите предлагат иновативен и обещаващ подход в лечението на ревматоиден артрит  като предоставят множество потенциални ползи за облекчаване на симптомите и подпомагане на възстановяването на организма. Чрез своите уникални свойства, пептидите могат да намалят възпалението, което е ключов фактор в развитието на ревматоиден артрит, да регулират имунната система за предотвратяване на автоимунни атаки към ставите, да стимулират регенерацията на увредените тъкани и да подобрят метаболитните процеси в тялото.