Бърза поръчка: 088 376 7633 | За консултация на E-mail.

Кои са най-важните витамини за здравето на сърцето?

Сърцето е мускулен орган, който изпомпва кръвта и я доставя на цялото тяло. Този орган обаче е много уязвим. Статистиката е потискаща: сърдечно-съдовите заболявания са причина за повече от 30% от всички смъртни случаи.

Лоши екологични условия, липса на физическа активност, стрес, небалансирано хранене - това не е целият списък от фактори, които влияят негативно на работата на сърцето. За щастие човек има силата да повлияе поне на някои от тях. Наред с корекцията на начина на живот и храненето е необходимо да се осигури допълнителна подкрепа.

Какви витамини да приемаме за подобряване функцията на сърцето?

Витамини за подобряване функцията на сърцето

Основният враг на сърцето и кръвоносните съдове е излишният холестерол. Именно това вещество нарушава притока на кръв, натрупвайки се по стените на кръвоносните съдове, което води до образуването на атеросклеротични плаки. Те от своя страна запушват кръвоносните съдове, причинявайки инсулти и инфаркти на миокарда.

За да избегнете този проблем, както и да подкрепите сърдечно-съдовата система, първо трябва да преразгледате диетата си и да включите храни богати на витамини:

  • Витамин C - премахва "лошия" холестерол. Намира се в големи количества в шипка, морски зърнастец, касис, киви, цитрусови плодове, магданоз и копър, брюкселско зеле, сладки пиперки.
  • Витамин Е - разширява кръвоносните съдове, намалява нивото на холестерола в кръвта. Той влиза в тялото заедно с растителни масла: слънчогледово, маслиново, бадемово, а също така се намира в сьомга, щука, калмари, различни ядки и семена, сушени кайсии, сини сливи, спанак.
  • Витамин F (есенциални мастни киселини) - разрежда кръвта, предотвратява слепването на тромбоцитите. Те са богати на рибено масло, авокадо, яйца, цариградско грозде, мазни риби, кафяв ориз, слънчогледово масло, орехи, бадеми, тиквени семки.
  • Никотинова киселина - помага за укрепване на кръвоносните съдове и има съдоразширяващ ефект. Съдържа се във всички видове месо, черен дроб, мазна риба, яйчен жълтък, мляко, ядки, елда, бобови растения, ябълки, моркови.
  • Витамини от група В (В1, В6, В3, В13) - регулират функционирането на миокарда, подобряват контракциите му, активират кръвообращението и намаляват кръвното налягане. Недостигът им може да се попълни чрез ядене на ядки, месо и вътрешности, яйца, мляко, боб, соя, чесън, морска риба и сладки пиперки.
  • Коензим Q10 – осигурява енергия на сърдечния мускул. Съдържа се най-много в говеждо месо, карантия, тлъста риба, фъстъци, бадеми, сусам, броколи, растителни масла и соя.

Диетата трябва да бъде разнообразна. По този начин пълноценното „основно“ меню трябва да включва риба, месо, карантии, яйца, млечни продукти, зеленчуци, плодове, ядки, пълнозърнести зърнени храни и растителни масла. И е напълно погрешно да замествате някое от храненията си с безполезна бърза храна.

Храни, които трябва да избягвате, ако имате сърдечно заболяване:

Ако имате сърдечно заболяване или искате да намалите риска от развитие на такова, има определени храни, които е добре да ограничите или избягвате. Тези храни могат да повишат кръвното налягане, нивата на лошия холестерол (LDL) и триглицеридите, което увеличава риска от сърдечни пристъпи и инсулти. Ето списък на храните, които трябва да избягвате или ограничите:

Преработени меса: Колбаси, салами, бекон и хот-догове са богати на наситени мазнини и натрий, които могат да повишат кръвното налягане и нивата на холестерол.

Транс мазнини: Избягвайте храни с транс мазнини, които се съдържат в някои видове маргарин, пакетирани закуски, печени стоки и пържени храни, тъй като те могат да повишат лошия холестерол.

Високо съдържание на натрий: Опаковани и консервирани храни, както и готови ястия често съдържат високо ниво на натрий, което увеличава риска от хипертония.

Рафинирани въглехидрати и захари: Белият хляб, сладкиши, газирани напитки и други храни с високо съдържание на добавена захар могат да допринесат за наддаването на тегло и високите нива на кръвна захар, което е рисков фактор за сърдечни заболявания.

Алкохол: Прекомерната консумация на алкохол може да повиши кръвното налягане и да доведе до ненужно натоварване на сърцето.

Как Mots-c може да подобри кардиоваскуларното здраве?

Пептид Mots-c за здраве на сърцето

MOTS-c е митохондриален пептид, който привлича все по-голямо внимание в научните изследвания поради своя потенциал да подобри кардиоваскуларното здраве. Този пептид играе ключова роля в регулирането на метаболизма, включително метаболизма на глюкозата и мастните киселини, което го прави особено интересен за лечение и профилактика на сърдечно-съдови заболявания. Ето как MOTSc може да подобри кардиоваскуларното здраве:

Подобряване на метаболитната функция: MOTS-c помага за регулирането на метаболизма на глюкозата, което е особено важно за предотвратяване на метаболитни заболявания като диабет тип 2, които могат да увеличат риска от сърдечно-съдови проблеми. Чрез подобряване на метаболитната функция, MOTS-c може да намали риска от развитие на атеросклероза и други сърдечни заболявания.

Намаляване на инсулиновата резистентност: Инсулиновата резистентност е състояние, което води до повишаване на нивата на кръвната захар и увеличава риска от сърдечни заболявания. MOTS-c показва обещание в намаляването на инсулиновата резистентност, като по този начин подобрява контрола на кръвната захар и намалява риска от кардиоваскуларни усложнения.

Защита срещу оксидативен стрес: Оксидативният стрес играе значителна роля в развитието на сърдечно-съдови заболявания, като уврежда клетките на сърдечните и кръвоносните съдове. MOTS c може да предложи защита срещу оксидативен стрес чрез намаляване на производството на свободни радикали и подобряване на антиоксидантната защита на тялото.

Подобряване на ендотелната функция: Ендотелът е тънък слой клетки, който облицова вътрешността на кръвоносните съдове и играе важна роля в поддържането на васкуларното здраве. MOTS-c може да подобри функцията на ендотела, като по този начин намалява риска от развитие на атеросклероза и други форми на сърдечно-съдови заболявания.

Заключение:

Здравето на сърцето е от съществено значение за общото благосъстояние, а поддържането на балансиран прием на ключови витамини и нутриенти е критично за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания. Някои от най-важните витамини за здравето на сърцето включват витамин D, витамини от група B (особенно B6, B12 и фолат), витамин C и витамин E. Тези витамини поддържат кардиоваскуларната функция по различни начини, като подобряват кръвообращението, намаляват нивата на хомоцистеин в кръвта и подкрепят съдовата здравина.

В допълнение към витамините, митохондриалният пептид MOTS-c представлява важен напредък в подходите за подобряване на кардиоваскуларното здраве. MOTS-c действа на молекулярно ниво за подобряване на метаболизма, намаляване на инсулиновата резистентност, защита срещу оксидативен стрес и подобряване на ендотелната функция. Тези действия са от ключово значение за предотвратяване и управление на сърдечно-съдови заболявания, като предлагат нови възможности за подобряване на здравето на сърцето чрез метаболитни и молекулярни механизми.