Бърза поръчка: 088 376 7633 | За консултация на E-mail.

В кои храни се срещат пептидите?

Ползите от пептидите за биорегулацията на организма са с доказан факт. Проучванията показват, че пептидите, извлечени от хранителни протеини, регулират нивата на захарта и кръвното налягане, понижават нивата на холестерола, пречистват тялото от свободните радикали и помагат за отслабване. Но въпреки това много от нас изпитват пептиден дефицит.

Какви са основните функции на пептидите?

Пептиди основни функции

Пептидите се състоят от два или повече аминокиселинни остатъка, свързани с пептидни връзки. Ако съдържат от 2 до 10 аминокиселини, те се наричат ​​олигопептиди, ако от 10 до 50 - полипептиди. Пептидите се използват в козметологията, медицината, спорта и дори в селското стопанство (за стимулиране на кореновата система на растенията).

Сред пептидите има познати ни вещества - хормони, хранителни пептиди, но има и уникални образувания - пептидни биорегулатори. Тяхната функция е да регулират функционирането на органите и системите.

Основната роля на пептидните биорегулатори е регулирането на генната активност, включването на протеиновия синтез, необходим за пълното развитие и функциониране на клетките. В младостта този процес протича добре, което обяснява координираната работа на всички органи и системи. С възрастта обаче протеиновият синтез намалява, което означава, че има по-малко регулаторни пептиди. В резултат на това клетките не се справят със своите отговорности: тяхното делене и развитие спират, тъканите на тялото се износват и защитните функции отслабват.

Всяка система и отделен орган има свой собствен вид пептидни биорегулатори, тоест тези ценни вещества са тъканно специфични. Едната група участва в регулирането на нервната система, другата засяга имунната система, а третата координира дейността на хормоните.

Какво съдържат хранителните пептиди?

Изключително важни за човешкото здраве, хранителните пептиди се откриват в разнообразие от хранителни източници, включително млечни продукти, месо, риба, яйца, зърнени храни и бобови растения. Те играят ключова роля в няколко биологични процеса и могат да имат различни ползи за здравето.

Биологично значение и ползи

Хранителните пептиди имат разнообразни биологични функции в човешкия организъм. Някои от тях действат като антиоксиданти, помагайки за защита на клетките от увреждане от свободните радикали. Други могат да имат антимикробно действие, спомагайки за предпазването от инфекции. Освен това, някои пептиди подпомагат регулирането на кръвното налягане, действайки като инхибитори на ангиотензин-превръщащия ензим (ACE).

Източници на хранителни пептиди

Млечни продукти: Казеин и суроватъчни протеини, които се намират в млякото, са богати на биоактивни пептиди. Те могат да подобряват имунната функция и да имат антихипертензивно действие.

Риба и морски дарове: Пептидите, извлечени от риба, са известни със своите антиоксидантни, антимикробни и антихипертензивни свойства.

Месо: Колагеновите пептиди, получени от месо, се използват за подобряване на здравето на кожата и ставите.

Растителни източници: Зърнени храни и бобови растения съдържат пептиди, които могат да действат като антиоксиданти и да имат положително въздействие върху сърдечно-съдовото здраве.

Приложение в хранителната индустрия

Хранителните пептиди намират широко приложение в хранителната индустрия като функционални съставки за подобряване на хранителната стойност и здравословните ползи на различни продукти. Те се добавят в спортни напитки, функционални храни, хранителни добавки и медицински храни за подобряване на общото благосъстояние и подкрепа на здравето.

Как да разберем дали в тялото ни има достатъчно пептидни биорегулатори?

Пептидни биорегулатори

По време на храносмилането протеиновите молекули се разграждат до пептиди. Почти всички те  стават строителни материали за нашето тяло и само много малко количество от тях  изпълняват биорегулаторна функция. И под въздействието на неблагоприятни фактори (стрес и преумора,) производството на вътрешни пептидни биорегулатори се нарушава и тогава техният дефицит става забележим.Следните симптоми могат да показват пептиден дефицит:

  • склонност към чести настинки и вирусни заболявания
  • качване на тегло
  • сънливост
  • бърза умора
  • загуба на сексуално желание
  • косопад
  • намален кожен тургор

Какво да правим, ако на тялото ни му липсват пептиди?

Ако на тялото ви липсват пептиди, което може да доведе до различни здравословни проблеми, като намалена имунна функция, забавено заздравяване на рани и проблеми със сърдечно-съдовата система, е важно да предприемете мерки за коригиране на този недостиг. Включването на биорегулаторите Cartalax, Vesugen, Ovagen, Chonluten и Crystagen може да бъде един от начините за подпомагане на здравето на тялото чрез пептидна терапия. За да компенсирате недостига на пептиди и да поддържате здравето си, може да предприемете следните стъпки:

Балансирана диета

Увеличаване на приема на протеини: Консумацията на храни, богати на протеини, е основният начин за набавяне на пептиди. Включете в диетата си млечни продукти, месо, риба, яйца, зърнени храни и бобови растения.

Разнообразие от храни: Поддържането на разнообразие в диетата ви помага да получавате различни видове пептиди, които могат да подпомагат различни аспекти на вашето здраве.

Биорегулатори

Pen Peptide предлага различни видове биорегулатори в синтенична форма в лесна за използване писалка. 

Cartalax е предназначен за поддържане на здравето на хрущялната тъкан и може да бъде полезен при проблеми със ставите.

Vesugen подпомага здравето на съдовата система и може да бъде полезен за подобряване на кръвообращението.

Ovagen е предназначен за подпомагане на функциите на черния дроб и може да подобри метаболитните процеси.

Chonluten е насочен към подобряване на функцията на респираторната система.

Crystagen подпомага имунната система и може да бъде полезен за укрепване на защитните сили на организма.

При използването на биорегулатори е препоръчително да се консултирате със специалист, тъй като той може да предложи специфични препоръки, базирани на вашите индивидуални здравословни нужди.

Поддържане на здравословен начин на живот

Физическа активност: Редовните упражнения могат да подпомогнат метаболизма на протеините и усвояването на пептидите.

Достатъчен сън: Качественият сън е важен за оптималното възстановяване и регенерация на тъканите, включително синтеза на пептиди.

Зaключение:

Пептидите, като важни биоактивни компоненти, играят съществена роля в поддържането на здравето и благосъстоянието на човека. Те се срещат в разнообразие от храни, както и могат да бъдат допълнително подпомогнати чрез прием на специализирани биорегулатори. Млечните продукти като източник на казеин и суроватъчни протеини, месото и рибата, богати на колаген и други пептиди, както и зърнените храни и бобовите растения, предоставят различни пептиди, които подпомагат здравето на сърцето, имунната система, ставите и кожата. Разнообразието и балансът в консумацията на тези храни могат значително да допринесат за доброто здраве и да предотвратят потенциални дефицити. Включването на храни, богати на пептиди, в диетата е ключово за поддържането на оптимално здраве и благосъстояние.